מגיע הרגע שבו כל הורה, ללא יוצא מן הכלל, יידרש לגמול את הילד שלו מחיתולים, וכאשר זה קורה, טבעי שיהיו המון שאלות. המדריך הבא מרכז עבורכם את כל הנקודות החשובות, כך שהתהליך יעבור כמה שיותר בקלות.
מתי להתחיל עם הגמילה?
לפני כמה עשורים בודדים, הסברה הרווחת היתה שמוטב להתחיל כמה שיותר מוקדם עם הגמילה, והסיבה לכך בעיקר היתה נעוצה בשימוש בחיתולים רב פעמיים שצריך לכבס, לייבש ולגהץ, מה שהקשה לא מעט על ההורים. לכן הרצון לעבור לשלב הבא היה בלתי נמנע.
כיום רוב המומחים ממליצים לחכות שהילדים יגיעו לגיל שנתיים – שנתיים וחצי, מכיוון שזהו הזמן שבו הם מתחילים להיות מודעים יותר לצרכים שלהם ולומר מתי עליהם להתפנות, ולכן יהיה להם קל יותר לעבור את התהליך. עם זאת, ההמלצות אינן מחייבות ובהחלט אפשר להתחיל את הגמילה גם בגיל מוקדם יותר, ואפילו מאוחר יותר, אולם בכל נקודת זמן שבה תבחרו, חשוב לגלות כמה שיותר סבלנות.
איך יודעים שהגיע הזמן להיגמל מטיטולים?
יש כמה סימנים שמעידים על כך שהגיע הרגע הנכון לגמילה מחיתולים, והם:
- מרווחי זמן קבועים של היציאות – אם אתם שמים לב שהפעוט נוטה להתפנות במרווחי זמן קבועים, כמו למשל לפני השינה, בבוקר או אחרי האוכל.
- היכולת להתלבש באופן עצמאי – כאשר הפעוט יכול לפשוט וללבוש את המכנסיים והתחתונים באופן עצמאי, או לכל הפחות מנסה לעשות זאת.
- רצון להחליף חיתול – כאשר הפעוט מודיע לכם שהחיתול מלא, או שהוא לא אוהב להיות עם חיתול מלוכלך.
- חיתול יבש – כאשר החיתול נשמר יבש למשך שעתיים שלמות, מה שמעיד על כך הפעוט פיתוח יכולות איפוק.
- כאשר הפעוט מבקש להתפנות בשירותים או בסיר – כי ראה חברים, אחים גדולים ורוצה להתחיל.
טיפים וטכניקות לגמילה מחיתולים
לפני שאתם מתחילים גמילה, עליכם להציג את הסיר לתינוק ולהסביר לו מה הוא אמור לעשות בעת השימוש בו. יש כמה שיטות לגמילה מחיתולים והורים שונים בוחרים את השיטה המתאימה להם ביותר.
שיטה ראשונה – פשוט ללכת על זה
בשיטה זו מסירים את החיתול במהלך היום ומשתמשים בו רק במהלך הלילה או כאשר יוצאים לטיול. תצטרכו סיר, וכמות מסוימת של מכנסיים ותחתונים נקיים, שימו לב שהמכנסיים והתחתונים יהיו קלים להסרה.
בבוקר אומרים לפעוט שאין עליו חיתול ושאם הוא רוצה לעשות פיפי או קקי עליו לומר לכם או לשבת בעצמו על הסיר. יש לצפות לכך שבימים הראשונים, מתוך הרגל, הילד שלכם יעשה פיפי וקקי בתחתונים. אם זה קורה, המתינו 5 דקות ואז שטפו אותו והחליפו לבגדים יבשים ונקיים. תוך כמה ימים הוא כבר יבקש ללכת לשירותים, ותוך שבוע שבועיים כבר ייגש לסיר באופן עצמאי.
שיטה זו נחשבת ליעילה ביותר, ואתם יכולים גם להזכיר לילד כל שעתיים לגשת לסיר. החיסרון בשיטה זו הוא שהפעוט יכול להיות רטוב לפעמים ויהיה עליכם לנקות אותו ואחריו.
שיטה שניה – דוגמה חיובית
שיטה זו מציעה להשתמש בדוגמה של ילדים גדולים יותר, אם אלו אחים גדולים, בני דודים או אפילו ילדים מהגן שכבר התחילו גמילה. בשיטה זו אתם מביאים לתשומת ליבם של הפעוטות כמה יפה הילדים הגדולים מסתדרים ללא חיתולים, ומעוררים בהם את הרצון הטבעי לחקות. אותו רצון לחקות יוביל לכך שהוא ירצה לשבת על הסיר בכוחות עצמו וירצה להיפרד מהחיתולים כדי להיות כמו הגדולים.
ילדים בגן שעוברים גמילה גם מהווים תמריץ גדול, יש המון ילדים שרואים את החברים שלהם בגן נגמלים ורוצים להצטרף לחגיגה, לשבת על הסיר ולהשאיר מאחור את החיתולים. בשיטה זו לובשים את החיתול ומסירים אותו בהדרגה.
שיטה שלישית – שימוש בצעצועים
אם אין ילדים אחרים בסביבה שהתינוק יכול לחקות, אתם יכולים להשתמש בשיטה אחרת והיא להכין תיבת צעצועים שהתינוק יכול לשחק בה רק כאשר מגיע להתיישב על הסיר, הצעצועים גם יאפשרו לו לשבת לזמן ממושך יותר. מלבד צעצועים, אפשר גם לקרוא ספר אהוב כשהוא יושב על הסיר. בדרך זו הוא ילמד להסתדר מהר בלי חיתולים.
אומנם יש כמה שיטות שיכולות לעזור לכם להתחיל עם גמילה, אך בכל שיטה שתבחרו, אל תשכחו לשבח את התינוק לעיתים קרובות ככל האפשר, כך הוא יוכל להבין שעושה הכל נכון, והעידוד שלכם ידרבן אותו להמשיך.
שינה ללא חיתולים
לאחר שהפעוט למד כיצד להסתדר ללא חיתול במהלך היום, הגיע הזמן לעבור לשלב הבא והוא להסיר את החיתול גם במהלך שנת הלילה. גם בשלב הזה ישנם כמה ניואנסים קטנים שחשוב לשים עליהם דגש:
- אל תמהרו – תרגילו את הפעוט בהדרגה. אם הוא מסמל שהוא עדיין לא מוכן אל תתעקשו, המתינו ואחר כמה ימים נסו שוב.
- לפני השינה הקפידו על הפעולות הבאות – אל תיתנו לפעוט קטן שלכם לשתות והושיבו אותו על הסיר.
- השאירו את האורות דולקים במהלך הלילה – השאירו אור בשירותים ומנורת לילה דולקת בחדר השינה, כדי שהפעוט יוכל להתעורר ולגשת אל הסיר בכוחות עצמו.
- שבחו את התינוק כאשר מתעורר יבש מהשינה – במידה ילדיכם מתעורר יבש הקפידו לומר לו מילה טובה.
- בדקו את החיתול בבוקר – אם הפעוט מתעורר רטוב, דחו את הגמילה לזמן מה, פשוט השתמשו בחיתול במהלך הלילה עד שהתינוק יקום יבש למשך שבוע רצוף.
- היו סבלניים – אם הילד מתעורר רטוב השתדלו שלא לעשות מכך עניין גדול, בטח שלא לכעוס. נקו אותו, החליפו מצעים והעבירו מסר שבפעם הבאה יכול לקום לשירותים.
גמילה מחיתולים לא חייבת להיות מסובכת ומאתגרת, כדי שהתהליך יצליח חשוב שלא למהר, לגלות סבלנות ופשוט להרגיש את הפעוט ולזרום בקצב שלו. המתינו עד שהילד שלכם יהיה מוכן מבחינה פיזיולוגית ופסיכולוגית לוותר על החיתול, וודאו שגם אתם מוכנים לתהליך, וכשזה יקרה, הגמילה כמו תתנהל מעצמה, בטבעיות.