המעבר למזון מוצק זו אחת מאבני הדרך המרגשות ביותר בשנת החיים הראשונה של כל תינוק, יש עולם שלם של טעמים לגלות ולחקור, וטעימות הן הצעד הראשון.
ההתנסות במאכלים וטעמים חדשים ללא ספק מרגשת, גם אם בשלב הראשוני רוב האוכל יגיע לסינר, למגש או לרצפה, מומלץ להרשות לתינוקות להתנסות כדי להתרגל, לרכוש מיומנויות וגם – ליהנות. על מנת שהמעבר מחלב או תמ”ל למזון מוצק תעבור בצורה כמה שיותר חלקה, ריכזנו לכם כמה מהדברים שחשוב לדעת.
מתי הזמן הנכון להתחיל?
רוב התינוקות מוכנים להתחיל עם טעימות בגיל 4 עד 6 חודשים. ישנם מומחים שממליצים להמתין עד לגיל 6 חודשים לפני שמתחילים, כאשר מלבד ההמלצה הרשמית, שלב ההתפתחות שבו נמצא התינוק גם בעל חשיבות ויכול להשפיע על ההחלטה אם להתחיל או להמתין.
למרות שאתם עשויים לקפוץ על ההזדמנות ולהתחיל כמה שיותר מוקדם, יש כמה סיבות לחכות מעט:
- בגיל מוקדם, מערכת העיכול של תינוקות עדיין לא מפותחת דיה – מהלשון שדוחפת כל דבר שזר לה ועד המעיים שעדיין אינם יכולים לעכל את כל סוגי המזונות. בנוסף בששת החודשים הראשונים לחייהם המוצקים גם אינם נחוצים לתינוקות, וחלב אם או תמ”ל בלבד יכולים לספק להם את כל הצרכים התזונתיים הנחוצים.
- מנגד, המתנה ארוכה מדי גם יכולה להוביל למלכוד – תינוקות מבוגרים יותר שכבר רגילים לחלב או לתמ”ל עשויים להתנגד ללעוס ולבלוע מזון מוצק, ומעדיפים להיצמד למה שהם כבר מכירים ואוהבים. לכן כאשר מושכים את הזמן ומתחילים מאוחר יחסית, עשויים להתגלות קשיים.
מהם הסימנים שהתינוק מוכן למזון מוצק?
כדי להחליט אם התינוק שלכם מוכן לעשות את הצעד הגדול ולעבור למזון מוצק פשוט חפשו את הסימנים הבאים:
- שליטה טובה בשרירי הצוואר – כאשר התינוק מחזיק היטב את ראשו בזמן שהוא יושב. ההמלצה היא להתחיל עם מזון מוצק כאשר התינוק כבר יושב בכוחות עצמו כדי להימנע מסכנת חנק.
- התינוק אינו יורק את האוכל – בדקו כיצד התינוק מגיב כאשר אתם מניחים על קצה הלשון כפית עם מעט מזון מותאם לתינוקות. אם התינוק יורק החוצה את האוכל וממשיך כך לאחר כמה ניסיונות, הוא עדיין אינו מוכן להאכלה.
- התינוק מגלה עניין באוכל – אם התינוק מנסה לקחת מהיד שלכם את המזלג, או מתבונן בדריכות ובהתרגשות בכל ביס שאתם לוקחים, זה עשוי להיות סימן לכך שהוא מוכן למזונות של גדולים.
- הפה של התינוק הקטן מסוגל להיפתח לרווחה – כך שניתן להאכיל אותו עם כפית.
כיצד מציעים מזון מוצק לתינוקות?
אחת הדרכים לפתח אצל תינוקות קטנים הרגלים תזונתיים טובים היא להוות דוגמה אישית, כאשר תינוקות רואים מבוגרים אוכלים אוכל טעים ונהנים ממנו, הם מתעניינים גם כן הרבה פעמים גם מחקים.
הטיפים הבאים יעזרו לכם להבטיח שהמעבר יעבור בצורה חלקה:
- הזמן הנכון – התזמון הנכון חשוב, ועליכם לבחור את הזמן הנכון ביותר עבורכם להתחיל. התחילו עם טעימות פעם אחת ביום, כאשר התינוק ערני ולא עייף ולאחר מכן עברו לפעמיים ביום, בבוקר ובערב.
- עקבו אחר מצב הרוח של התינוק – עד כמה שהטעימות מאתגרות עבורכם, הן מהוות אף יותר אתגר עבור התינוק הקטן שלכם. זכרו שתינוק עליז וערני נוטה להתנסות יותר ולהיות פתוח למזונות וטעמים חדשים.
- אל תמהרו – כאשר מדובר בתינוקות קטנים, אינכם צריכים למהר. תתפלאו לגלות כמה זמן לוקח לתינוק קטן לאכול, לכן פנו זמן לטעימות, היאזרו בסבלנות ושבו לשולחן כאשר אתם פנויים.
- וודאו שנוח לתינוק בכסא – שימו לב שהתינוק יושב יפה וזקוף בכסא האוכל. אתם יכולים להתחיל עם להרגיל את התינוק הקטן לשבת בכסא בנוחות, מבלי להתפתל. אם התינוק אינו מצליח לשבת בכסא האוכל בצורה מיטבית, יהיה מומלץ להמתין עד שיהיה מוכן יותר.
- הצטיידו בכפית מתאימה – קנו כפית קטנה ורכה, ואל תאכילו את התינוק בהתחלה עם כפית מתכתית. בכל האכלה הביאו לשולחן שתי כפיות, אחת בשבילכם ואחת בשביל התינוק, כדי שתוכלו לפתח את תחושת העצמאות שלו ולהימנע ממאבקי כוח.
- ערכו לתינוק היכרות עם הקונספט – נסו לשים לו כפית בפה, הניחו מעט אוכל על המגש ותנו לו הזדמנות לגעת, למעוך את האוכל, לרסק אותו, לשפשף ואולי אפילו לטעום. בדרך זו הוא יהיה פתוח יותר.
- התחילו בעדינות – בהתחלה המעבר למזון מוצק יכול להיות מעט מטלטל. לכן התחילו עם הנחת רבע כפית מזון על קצה הלשון של התינוק. אם הוא בולע, המשיכו בכך. עליכם לצפות לכך שבהתחלה כמות האוכל שתכנס לגוף תהיה זהה לכמות האוכל שתצא.
- אל תתעקשו – אם התינוק דוחה מאכל מסוים, לאחר כמה ניסיונות, פשוט הפסיקו לנסות לאותו היום. אין זה אומר שלא תוכלו לנסות שוב את אותו מאכל בזמן אחר. כמו כן עליכם לדעת מתי להפסיק וללמוד לקרוא את הסימנים של התינוק כשסיים.
- אל תדאגו לגבי כמויות – גם אם רוב המזון מגיע בסופו של דבר לרצפה, זכרו שהפעמים הראשונות הן יותר למטרת התנסות מאשר ארוחה שלמה. עיקר הצרכים התזונתיים של התינוק יסופקו על ידי חלב אם או תמ”ל.
ממה מתחילים?
לא משנה מאיזה ירק תבחרו להתחיל, המרקם של הטעימות הראשונות צריך להיות חלק ונוזלי יחסית. ככל שהתינוק גדל כך ניתן להפוך את המרקם לסמיך יותר. עדיף להתחיל עם סוג מזון אחד בכל פעם, להמשיך אתו למשך שלושה ימים, כדי לראות שאין תגובה אלרגית, ומשם להמשיך.
- דגני בוקר – בחרו בדגנים מלאים וערבבו כמות קטנה עם תמ”ל, חלב אם או מים.
- ירקות – התחילו עם בטטה וגזר לפני שתעברו לירקות ירוקים, זכרו שהתמדה היא המפתח.
- פירות – רסקו בננות, תפוחים, אפרסקים או אגסים. אתם יכולים להתחיל גם עם אבוקדו.
בערך בגיל 7-8 חודשים ולאחר שהתינוקות התנסו בטעימות למשך זמן, תוכלו להוסיף בשר/עוף טחון, יוגורט מחלב עיזים, גבינה, פסטה, שעועית, פירה, טופו ועוד.